Reidar Larsen

Mr. Blues Reidar Larsen – årets festivalartist

I 2020 fylte Reidar 65 år – og i tillegg feiret han 50 år som artist! Dette skulle vi feire i stort monn på Nidaros Blues i fjor, men Covid-19 satte dessverre en effektiv stopper for det. Vi gir oss ikke å vil derfor nå gi Reidar den hyllesten han fortjener på Nidaros Blues 2021. Reidar Larsen er utnevnt til Årets Festivalartist på Nidaros Blues 2021

SuperLørdag | 26. juniVåre kriterier når vi velger ut årets festivalartist er følgende:

  • Årets Festivalartist skal være en utøver som gjennom lang tid har bidratt til å formidle og å fremme blues og beslektet musikk til publikum både gjennom livemusikk og på andre måter.
  • Årets Festivalartist skal være en person som er en positiv bidragsyter i bluesmiljøet, et menneske som byr på seg selv og deler av sine erfaringer.
  • Årets Festivalartist står på flere ben og kan opptre i flere typer settinger på Nidaros Blues. Solo, duo, med band, eller som gjest hos andre artister.
  • Årets Festivalartist på Nidaros Blues skal være et positivt og likandes menneske.

Reidar Larsen oppfyller alle disse kravene i fullt monn. På Nidaros Blues vil vi få møte Reidar i flere settinger. Han blir gjest i Lyttekroken til Øyvind Rønning, han blir å høre som soloartist, i duo/trio, og ikke minst med stort band. Sammen med Reidar har vi blitt enige om at jubileet hans skal feires skikkelig, så på hovedkonserten blir det også blåserekke.


BIO
17. mai 1970 var det stor ungdomsfest i Stavangers storstue, Atlantic Hall. På scenen sto Reidar Larsen med sitt Philicorda GM751 orgel i bandet Evil Sect (tøft skulle det være) og spilte aktuelle låter fra artister som Eric Burdon & The Animals, Aynsley Dunbar Retaliation og Tony Joe White. Siden den gang har det bare rullet videre for Reidar, både som bandmedlem i halvt legendariske band som Nurk Twins, Stavangerensemblet og Smalhans, og med egne solo- og bandprosjekter hvor blues har vært hovedingrediensen.

Reidar er en av de store bærebjelkene og veteranene i norsk blues. Utallige opptredener på klubber og festivaler i inn- og utland. 15 egne plateutgivelser (en Spellemannpris, tre gullplater). Plateutgivelser med band som Stavangerensemblet og Smalhans og om lag 100 større og mindre bidrag på andre band og artisters utgivelser. Samarbeidsprosjekter og gjesteopptredener med artistkolleger som Terje Tysland, Øystein Sunde, Marius Müller, Kristin Berglund, Hungry John, Rita Eriksen, Ole Paus, Jonas Fjeld, Steinar Albrigtsen, Svein Tang Wa og «alle» i nærheten av norsk blues og roots er også blitt en del av erfaringsbagasjen. I tillegg kommer opptredener med Roy Rogers og andre besøkende artister som «Banana» aka Lowell Levinger, Lowell Fulson, Alexis Korner, Peter Green, Mike Vernon, Royal Southern Brotherhood, Delbert McClinton, Mike Ledbetter & Mike Welch, Garth Hudson og Louisiana Red – både live og på plate. Reidar kan også se tilbake på mange års samarbeid med Ann Sinclair & The Spirit Of Love Singers fra Cotton Club i Harlem, New York, hvor Jan Erik Kongshaug var sentral i arbeidet med et par konsertplater. På det meste har Larsen hatt om lag 120 opptredener per år, men han er nå nede i et mer moderat tempo med «bare» 75 konserter (sånn cirka). De siste par årene har også sideprosjektet Froddi & Compagniet vokst fram.
Et dobbelt jubileumsår vil inneholde konserter på klubber og festivaler i inn- og utland, og forhåpentligvis ferdigstillelse av en plate eller to.

Reidar jobber for tiden hovedsakelig med «Hjemmelaget» som band:
Arne R. Skage: Gitarer
Roald Brekke: Bass
Atle H. Strøm: Trommer

Siden alle er opptatt med flere typer prosjekter, vil trommene ved noen anledninger bli håndtert av Knut Ragnar Hem. På bass kan du finne Atle Rakvåg eller Kyrre Sætran som «faste vikarer», eller «bortelaget»… Dessuten hender det at bandet blir utvidet med blåserekke og gjesteartister.

Egne albumutgivelser:
2015: «Blåtoner fra bakrommet»
2012: «Ekko fra Hovigs Hangar» (Live fra Notodden 2010)
2009: «Kom inn te oss» (Spellemannpris)
2006: «Crossing» (sammen med Roy Rogers)
2003: «Mr. Blues Is Coming To Town – The Very Best Of Reidar Larsen» (samleplate)
2001: «This One’s On Me»
1997: «Storyteller»
1995: «Statement vol. 2» (Live fra Cotton Club, NYC)
1994: «Statement, vol. 1» (Live fra Cotton Club, NYC)
1993: «Robbery» (Gullplate)
1993: «Blues i box» (Limited edition samleboks med ekstra spor)
1992: «Boogie Bastard»
1990: «Last Train Home» (Gullplate)
1987: «You Don’t Have To Black To Be Blue» (Gullplate)
1985: «Red, White & Blues» (med Mike Vernon og engelske musikere)
1982: «I’m A Bluesman»
(Gullplate = mer enn 25.000 solgte eksemplarer)

Diverse priser og utmerkelser:
2017: Rogaland Music Wall Of Fame (Musikkbiblioteket)
2015: Musikkprisen – Dalane Bluesfestival
2014: Notodden Walk Of Fame
2009: Spellemann i blueskategorien (for «Kom inn te oss»)
2005: Blue Note Award for «Outstanding R&B Music» fra National Association of Rhythm & Blues Dee Jay’s (USA)
1999: Århundrets lokale album – Stavangerensemblets «Ta ein kjangs» (Stavanger Aftenblad)
1994: Bluesprisen – Notodden Blues Festival
1992: Wrigthegaardsprisen, Langesund